Windows 10 is ruk

Door Jism op zondag 10 juni 2018 22:14 - Reacties (54)
Categorie: Software, Views: 8.529

Windows 10 is ruk. En ik zal nimmer Windows 10 ooit gaan gebruiken. Waarom test men updates niet fatsoenlijk, en waarom bieden ze geen bruikbare, rollback feature die leken met PC's ook kunnen begrijpen hoe ze zelfstandig, een mislukte update of driver terug kunnen draaien.

Waarom is de Safe modus eruit gehaald en alleen toegankelijk middels moeilijke toetscombinatie's die je men telefonisch uit moet gaan leggen?

Bah. Windows 10 as a service is een ontzettend belachelijk product geworden. Er zijn wereldwijd tientallen PC's gebricked door hun fantastische services waarbij men de moeite niet neemt updates fatsoenlijk te kunnen testen (uitgaande van een Standaard W10 installatie).

Tegen 2020, wanneer Windows 7 EOL raakt, stap ik over naar Linux.

Volgende: Een vergeten tool - PrimoCache 03-'18 Een vergeten tool - PrimoCache

Reacties


Door Tweakers user Hoite, zondag 10 juni 2018 22:21

Tegen 2020, wanneer Windows 7 EOL raakt, stap ik over naar Linux.
Waarom wachten?

Door Tweakers user xFeverr, zondag 10 juni 2018 22:26

1. Windows Insider programma: nog nooit is een Windows versie zo veel getest. En toch slipt er altijd weer wat tussen, maar is dat niet altijd al zo geweest? Wie een week of 2 wacht met updaten naar de volgende feature-release zal niets tegenkomen. Sterker nog... automatisch ingesteld wacht hij sowieso een aantal weken. Zodra je zelf op de update-knop drukt krijg je hem wel direct.

2. Instellingen -> Bijwerken en beveiliging (waar nog onder staat: Windows Update, Herstel en Back-up) -> Systeemherstel -> Teruggaan naar de vorige versie van Windows 10. Dat lijkt me nou niet zo heel moeilijk.

3. Safemode kan op hetzelfde scherm als bij stap 2. Wat ook kan is shift ingedrukt houden en op opnieuw opstarten drukken. De reden waarom F8 niet meer werkt heeft meer met fastboot te maken. Windows is dan namelijk niet volledig afgesloten. Nu zit het juist in aanklikbare menu's of het handigheidje met de shift + opnieuw opstarten in plaats van op een malloot op de F8 rammen en hopen dat je het nu wel goed hebt.

-------

Je kunt mij veel wijsmaken. maar wensen zoals zelfstandig een mislukte update of driver terug draaien gaat, hoe gebruiksvriendelijk ook, hem nooit zomaar worden. Wie weet er nu wat een driver zelf inhoud?

Ikzelf stond ook vooraan in de rij om de april 2018 update op te halen en ook ik had erna een klein probleempje: UWP-apps hadden geen taakbalksymbool meer. Ik heb er letterlijk niets aan gedaan en het was binnen een paar dagen terug opgelost. Dit was dus vanaf release-dag, de standaard gebruiker zal hier geen last van hebben want die is pas na een paar weken of maanden aan de beurt.

Door Tweakers user SpoekGTi, zondag 10 juni 2018 22:52

Omdat hij net als alle andere mensen pas overstapt als het niet anders kan. Mens eigen. Windows 10 is een prima OS, misschien heeft hij wat exotische hardware.

Door Tweakers user Wildfire, zondag 10 juni 2018 22:59

Ik ben juist erg tevreden over Windows 10. Ik zie niet meer of niet minder problemen dan er met vorige versies van Windows ook waren. Windows 7, waar jij blijkbaar nog wel een tevreden gebruiker van bent, had ook genoeg issues hoor.

Het enige wat me van Windows 10 niet bevalt is hetzelfde als bij Windows 8: de tiles-interface. Ik werk in Windows 10 net zoals in Windows 8/8.1 dus puur op de "ouderwetse" desktop interface, met een Start-menu via (momenteel) Start10. De voorheen genoemde Metro-interface heb ik een paar weken een kans gegeven maar ik kon er maar niet aan wennen.

Door Tweakers user Harm_H, zondag 10 juni 2018 23:41

Terecht.

Windows 10 blijft een 'skin'/gui op het bestaande control panel.

Windows 10 neemt je data om door te verkopen

Windows 10 heeft verplichte integratie met xbox app - praktisch onverwijderbaar!

Windows 10 heeft om de haverklap onnodige notificaties

Windows 10 heeft een wanabe Spotify met Groove, naast media player.

Positief t.o.v. W7: ingebouwde nightmode, vpn, een folder omhoog knop, werkende weer tiles,

Door Tweakers user Dennism, maandag 11 juni 2018 00:17

Ik zie eigenlijk de punten van Jism niet zo, in de basis wordt er meer getest dan ooit, en ook op veel meer hardware / software combinaties dan voorheen. Iets wat ik echter zo nu en dan wel merk is dat 3rd party dev's zo nu en dan het "tempo" niet aankunnen en echt traag zijn met het ondersteunen van nieuwe Windows builds.

Rollback is in principe vele malen makkelijker dan bij Windows (veel succes om daar een volledige OS upgrade (netjes) ongedaan te maken).

Safe mode is ook een stuk makkelijker en uitgebreider dan bij Windows 7, een stuk meer issues zijn netjes vanaf safe mode op te lossen. Vaak zelfs met een stuk minder interactie benodigd vanuit de gebruiker. Iets dat soms handig is voor gebruikers met minder kennis.

Nee, als ik kijk naar Windows 7 en 10 kost 10 me een stuk minder hjoofdbrekens over het algemeen, vooral ook zakelijk. In de meeste gevallen loopt Windows 10 qua updates en upgrades mits netjes en correct gemanaged juist een stuk beter dan Windows 7, vooral de grote (Big Bang) migratie trajecten waren altijd een echt "feest". Nee, dan is Windows 10 "As a Service" mits voorzien van een goede management basis echt een heel stuk voorwaarts in veel gevallen, tenzij je met 3rd party software/driver boeren moet werken die hun zaken niet voor elkaar hebben, maar goed dat kun je MS niet kwalijk nemen.

Door Tweakers user ToolBee, maandag 11 juni 2018 00:29

Ruk? Wellicht. Maar net zo "erg" als windows altijd al was.

Persoonlijk ervaar ik het als een steeds beter draaiend OS! Vanaf Win95 gezien zeker!
Maar het is een gratis product, tenminste voor de echte Tweakers. Nog nooit een key gekocht.
Mogen ze dan wat van je data in return? Ik vind van wel. Ze doen maar!

Je bent er zelf bij met wat je deelt. En voor de echte "para's" onder ons is er O&O-shutup om vanaf 1 plek alle privacy settings te benaderen. Tijdens surfen kun je disconnect en uBlock-origin gebruiken om niet door de Feestboeks van deze wereld gevolgd te worden.

Watsprobleem? :)

Door Tweakers user WimmieV, maandag 11 juni 2018 00:43

Je zegt dat je het nooit zal gaan gebruiken, en dus dat je het nooit gebruikt hebt.
Maar wat is dan de reden dat je er hier over schrijft?
Waarvoor die moeite?
Of is het dat je dagelijks met Win10 moet werken?

"Er zijn wereldwijd tientallen PC's gebricked.."
Dat is nu ook niet een enorm aantal.

Door Tweakers user Sp3ci3s8472, maandag 11 juni 2018 01:20

[url url="https://jism.tweakblogs.net/blog/16417/windows-10-is-ruk#r_228845"
Positief t.o.v. W7: ingebouwde nightmode, vpn, een folder omhoog knop, werkende weer tiles,
Ingebouwde nightmode werkt voor geen meter met meerdere schermen. Flux is een stuk stabieler.
DPI schaling werkt voor geen meter met meerdere schermen (Windows 7 kon dat ook niet, dus veel is er niet verandert :P).

Er werken wel meer dingen niet goed op Windows 10, mijn touchpad op de laptop blijft uit als ik mijn muis loskoppel etc... Half jaar lang in een update loop gezeten door die stomme creators update, uiteindelijk zelf kunnen oplossen.

Al met al is het wel een kleine vooruitgang tenopzichte van Windows 7; absoluut geen reden om te upgraden van Windows 7 naar Windows 10 als je al een stabiel systeem had. Met een nieuw systeem is het het overwegen waard.

Door Tweakers user F. Scaglietti, maandag 11 juni 2018 03:11

Dit klinkt alsof je je eigen computer(s) niet onder controle hebt.

Je kan:
-Later upgraden (sowieso is het dom om het direct naar de nieuwste versie te gaan)
-Specifieke drivers die je nodig hebt, komen altijd later.
-Niet upgraden om het nu fatsoenlijk werkt en over aantal maanden pas upgraden
-Windows Safe mode is helemaal niet uit. Opnieuw opstarten en shift ingerdrukt houden.
En daarna geavanceerde nogwattes kiezen.

Door Tweakers user clogie886, maandag 11 juni 2018 07:19

Jij denkt dat Linux GEEN problemen heeft en alles keurig blijft werken als je een update / upgrade doet?

Jij denkt dat Linux op alle hardware die er beschikbaar is wordt getest voordat het in 'productie' gaat?

Heb laatst Ubuntu van 16 => 18 geupdate en wat denk je, mijn CPU temp is van 40 graden naar 70 graden gegaan en als ermee ga werken wordt de temp nog hoger. Dus opstarten met de Shift toets ingedrukt, GRUB starten, oude kernel kiezen en wachten tot het probleem wordt opgelost door iemand.....

Windows geeft problemen, Linux geeft problemen en zelfs Apple, die alleen maar op Apple hardware draait geeft problemen - niet veel en misschien zelfs minder dan Windows en Linux maar ook Apple is niet helemaal vrij van problemen.

Kortom het maakt niet uit met welk Operating Systeem je werkt, vroeg of laat krijg je met problemen te maken die je op zal moeten oplossen.

Door Tweakers user _ferry_, maandag 11 juni 2018 08:11

Ik zie 0,0 meerwaarde in win10 ten opzichte van 7. Gebruik ze door elkaar (oh, en ook nog een beetje 8.1). en 7 werkt voor mij gewoon veel sneller als ik aanpassingen aan netwerk (IP wijzigen) of hardware moet doen.
Voor mij is Windows 10 gewoon 7 met bloatware/opsmuk :P

Door Tweakers user sypie, maandag 11 juni 2018 08:33

Wereldwijd en tientallen? Als je dat afzet tegen het aantal W10 PC's valt dat toch echt in het niet.

Door Tweakers user com2,1ghz, maandag 11 juni 2018 09:15

Als je klaagt over Windows 10 dan raad ik je aan om helemaal niet te beginnen aan Linux.

Ik werk dagelijks met Linux als software ontwikkelaar en sommige dingen werken inderdaad beter op, maar ik wordt ook een beetje moe van dat in anno 2018 het nog steeds een mysterie is om een multi monitor setup in te stellen.
Nieuw programmatje uit? Sorry je mist een dependency. Heb je die eindelijk gevonden, dan klaagt Linux over 20 andere dependencies.
VPN opzetten op mijn laptop, werkt voor het hele bedrijf, behalve op mijn machine want Linux die doet het net weer anders.

Ieder OS heeft zijn dingetjes, maar er is geen een OS die zo gebruikersvriendelijk is dan Windows.

Door Tweakers user T i M, maandag 11 juni 2018 09:34

Ik deel de ervaring wel een klein beetje. Na elke grote update heb ik wel een klein issue. Bijvoorbeeld de printer en fingerprint reader werkte niet meer. Driver update loste dat probleem snel op, maar toch.

Na de laatste update werkte mijn touchpad opeens niet meer. Om dat weer werkend te krijgen moest ik wat meer acties ondernemen. Een "normale" gebruiker had hier zeker support voor moeten inschakelen.


Door Tweakers user TommyboyNL, maandag 11 juni 2018 10:30

Harm_H schreef op zondag 10 juni 2018 @ 23:41:
Terecht.

Windows 10 blijft een 'skin'/gui op het bestaande control panel.
Dus?
Windows 10 neemt je data om door te verkopen
Kan je uit zetten.
Windows 10 heeft verplichte integratie met xbox app - praktisch onverwijderbaar!
Kan je vrijwel allemaal verwijderen.
Windows 10 heeft om de haverklap onnodige notificaties
Kan je uitzetten, of zijn weg als je je systeem fatsoenlijk configureert.
Windows 10 heeft een wanabe Spotify met Groove, naast media player.
Kan je deinstalleren.
Positief t.o.v. W7: ingebouwde nightmode, vpn, een folder omhoog knop, werkende weer tiles,

Door Tweakers user Sterk1, maandag 11 juni 2018 10:54

Windows bashing is zo old school.....

Door Tweakers user himlims_, maandag 11 juni 2018 11:04

maar hoe is het nu met de mieren?

Door Tweakers user Tjolk, maandag 11 juni 2018 14:25

Eigenlijk vind ik Windows 10 de beste Windows versie sinds 3.1.

Mijn vrouw werkt er al een jaar mee op haar laptop, ik heb er geen omkijken naar. Vorige week had ik even een laptopje nodig ivm DPC, heb ik die meegenomen. Moest daar even een Apache, MySQL en PHP op draaien. Geen enkel probleem. Software die ik hier op Ubuntu heb draaien doet het ook allemaal probleemloos op Windows 10. Drivers heb ik nooit gezeur mee en mijn vrouw (niet bepaald een nerd) krijgt alles zelf werkend zonder enige hulp van /me.

Ik zou het zelf niet verkiezen boven Ubuntu, maar wel boven macOS. Daar heb ik de afgelopen jaren meer gedoe mee gehad dan met Windows 10.

Door Tweakers user sfranken, maandag 11 juni 2018 14:49

com2,1ghz schreef op maandag 11 juni 2018 @ 09:15:
Als je klaagt over Windows 10 dan raad ik je aan om helemaal niet te beginnen aan Linux.

Ik werk dagelijks met Linux als software ontwikkelaar en sommige dingen werken inderdaad beter op, maar ik wordt ook een beetje moe van dat in anno 2018 het nog steeds een mysterie is om een multi monitor setup in te stellen.
Nieuw programmatje uit? Sorry je mist een dependency. Heb je die eindelijk gevonden, dan klaagt Linux over 20 andere dependencies.
VPN opzetten op mijn laptop, werkt voor het hele bedrijf, behalve op mijn machine want Linux die doet het net weer anders.

Ieder OS heeft zijn dingetjes, maar er is geen een OS die zo gebruikersvriendelijk is dan Windows.
Apart. Ik werk hier met Fedora en RHEL met meerdere monitors. Dat is een kwestie van Control center openen en de juiste monitor slepen en klaar.

Nieuw programma uit? Updaten, of via Flathub binnenhalen. Compilen vanaf source is sowieso nooit een verstandig idee..

VPN, idem. Open Networkmanager GUI en configureer de opties die ik nodig heb, en voila.

Ik snap niet waar jij dus tegenaan loopt... ik heb hier zelf 0,0 last van.

Door Tweakers user Fairy, maandag 11 juni 2018 14:50

tientallen pc's wereldwijd. En dat op vele miljarden pc's... My god :P

Is dit gewoon een rant of een weblog? Denk het eerste... Zegt een tevreden Windows 10 gebruiker en systeembeheerder.

Qua deployment is Windows 10 echt een stuk prettiger geworden!

Door Tweakers user Puch-Maxi, maandag 11 juni 2018 14:57

Eerst was ik wel fan van de automatische updates en de – min of meer verplichte – upgrades van W10. Maar ik heb de laatste tijd meerdere keren meegemaakt dat een Windows update het hele systeem, de driver of applicatie heeft gesloopt. Van niet werkende netwerkverbindingen, zowel wifi als bedrade, tot een wat oudere Office installatie die totaal niet meer werkt.

Soms is het eenvoudig op te lossen, maar heb ook wel nieuwe installaties moeten doen om het probleem op te lossen. Vooral bij de gewone gebruiker leidt dit tot onbegrip, waarom werkt het opeens niet meer? ;)

Door Tweakers user Marzman, maandag 11 juni 2018 15:01

Ruk vind ik het niet, in het begin vond ik het zelfs goed (een goede combinatie/mix van Windows 7 en Windows 8 want Windows 8 dat was echt ruk). Alleen nu stoppen ze er allerlei reclame in, dat Edge sneller is, allerlei games die bij elke update opnieuw geinstalleerd worden. Een beetje jammer, maar toen ze Windows 10 gratis gingen weggeven was dat al wel een beetje een hint dat het businessmodel veranderd is bij Microsoft.

Maar het werkt gewoon goed eigenlijk, daar is niks ruk aan.

Door Tweakers user wolfero, maandag 11 juni 2018 15:02

De oplossing is simpel, laat je niet gebruiken, kies voor een Linux distro op je computer! En anders gewoon accepteren dat het is zoals het is...

Door Tweakers user ameesters, maandag 11 juni 2018 15:02

Ik ben juis windows 10 gaan gebruiken na jaren linux (Fedora), en moet zeggen dat het me alles mee valt... Maar goed, de laatste windows versie die ik echt gebruikt heb was dan ook windows 95...

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 11 juni 2018 15:46

Windows 10 is ruk. En ik zal nimmer Windows 10 ooit gaan gebruiken. Waarom test men updates niet fatsoenlijk
Windows is nog nooit zoveel getest geweest. Maar elke PC is uniek en MS kan niet elke combinatie van soft- en hardware testen.
, en waarom bieden ze geen bruikbare, rollback feature die leken met PC's ook kunnen begrijpen hoe ze zelfstandig, een mislukte update of driver terug kunnen draaien.
Mislukte updates blijven zeldzaam en zijn vaak relatief eenvoudig terug te draaien. Als het echt erg is gaat Windows deze zelfs zelf terugdraaien maar mag je niet vergeten om dan zelf de update te blacklisten, anders gaat Windows deze opnieuw installeren. Heb je ooit wel de handleiding gelezen? Alles stappen die je kunt en moet nemen zijn namelijk perfect door MS omschreven.
Waarom is de Safe modus eruit gehaald en alleen toegankelijk middels moeilijke toetscombinatie's die je men telefonisch uit moet gaan leggen?
Omdat je Windows niet meer afsluit wanneer je je PC uitzet. Vroeger was het eenvoudig om in safe mode te geraken omdat Windows van 0 moest opstarten en omdat je een zeer traag opstartproces had van BIOS, over bootloader naar OS. Vandaag gaat dat allemaal in een fractie van een seconde. De kan dat jij op tijd op F8 kunt duwen is zo goed als onbestaande. Daarom dat je het aanroept vanuit het OS of op een andere manier.
Bah. Windows 10 as a service is een ontzettend belachelijk product geworden. Er zijn wereldwijd tientallen PC's gebricked door hun fantastische services waarbij men de moeite niet neemt updates fatsoenlijk te kunnen testen (uitgaande van een Standaard W10 installatie).
Je spreekt hier zelf van tientallen PCs, laat het er zelfs tienduizenden zijn. Op een installbase van 400 miljoen is dat een verwaarloosbaar klein aantal. En daar ga jij je druk om maken? Neen, het is niet leuk als het je overkomt. En neen, Windows is niet perfect. Maar in vergelijking met 15 jaar terug hebben we vandaag een product dat heel wat veiliger en stabieler is.
Tegen 2020, wanneer Windows 7 EOL raakt, stap ik over naar Linux.
Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen. Maar verschiet niet. De kans dat je een illusie armer wordt is zeer groot. Zelf gebruik ik zowel Linux als Windows en imho zijn ze complementair, vullen ze elkaar aan maar ben je zeker niet beter af door gewoon koud te wissellen. En als je denkt dat je onder Linux geen problemen gaat tegenkomen dan ga je zeer bedrogen uitkomen.

Door Tweakers user Von Henkel, maandag 11 juni 2018 23:52

Windows 10 LTSB heb je 10 jaar ondersteuning en je bent geen Beta tester als de mensen met de andere versies :+

Door Tweakers user JohanNL, dinsdag 12 juni 2018 01:01

Het is vast al gezegd maar ik zou in jouw geval dan maar gelijk overstappen op Linux of je er tenminste op oriënteren.
Je kunt er namelijk wel vanuit gaan dat dit beleid wat Microsoft nu voert gewoon nog steeds van toepassing is in 2020 en wellicht zelfs nog erger.
Windows 7 is daarnaast nu al oud en achterhaalt en alleen nog maar aan te raden voor oude apparaten of software.

Ben zelf ook echt geen fan van wat ze sinds Windows 8 aan het uitvoeren zijn, maar gebruik hun nieuwste os nog steeds.
Heb zelf wel wat aanpassingen doorgevoerd en heb het geaccepteerd dat bepaalde functies op onlogische wijze anders zijn/verstopt of er helemaal niet meer zijn.
Met wat aanpassingen, in mijn geval vooral het windows vista/7 start menu terug halen en naar mijn mening troep/bloatware als cortana uitschakelen/verwijderen werkt het net als Windows 7 maar sneller en beschik je over de nieuwste functies.
De rest wen je wel aan en dan wil je niet meer terug, en laten we ook eerlijk zijn, veilige modus is iets waar je als '' normale '' pc gebruiker geen gebruik van maakt.

Die updates is wel een puntje, maar gelukkig kun je er voor kiezen om deze op het '' non Targeted '' kanaal te zetten en kun je ze daarnaast ook nog eens minimaal 30 dagen uitstellen.
Moet je wel toegeven, in het begin van Windows 10 waren er wel echt heel veel problemen en is mijn pc ook 3 keer '' gebricked '', dit kwam in 2/3 gevallen deels ook door mij omdat ik registerwaarden had toegevoegd en dit op een of andere manier fouten veroorzaakte welke ook niet weg gingen als je ze weer verwijderde.
Voor de rest werkt het hier sinds medio 2016 als een zonnetje en kan ik het iedereen aanraden, mits wat aanpassingen.

Daarnaast vraag ik mij af wat je je voorstelt bij het overstappen op Linux.
Je hebt daar namelijk ook gewoon updates die fout kunnen gaan, drivers die niet werken en bepaalde ( redelijk simpele ) functies die je niet via een mooie GUI omgeving kunt uitvoeren maar dat in commandline mag doen.
In dat opzicht is Windows waaronder ook Windows 10 nog een heel stuk gebruiksvriendelijker.

Door Tweakers user Fairy, dinsdag 12 juni 2018 08:12

Von Henkel schreef op maandag 11 juni 2018 @ 23:52:
Windows 10 LTSB heb je 10 jaar ondersteuning en je bent geen Beta tester als de mensen met de andere versies :+
Maar dan gaan mensen ineens weer roepen dat ze niet het nieuwste van het nieuwste krijgen wat de buurman al wél heeft.

Hoe je het ook doet, er is altijd wel een groep die er niet blij mee is.

Door Tweakers user Roadrunner, dinsdag 12 juni 2018 10:30

De meeste dingen die ik hier lees hoeven geen probleem te zijn...

Niet te verwijderen (Microsoft) apps:
Mbv Powershell zijn de meeste apps alsnog te verwijderen. Google maar eens op "Windows 10 remove apps with Powershell"

Vele notificaties:
Bijna alles is uit te zetten maar je moet er even diep voor in de settings spitten.

Geen controle op Windows updates:
Mocht je Windows 10 Pro gebruiken dan kun je WU naar je hand zetten mbv local group policy editor (gpedit.msc) Er zijn overigens manieren om deze ook te activeren in Windows 10 Home. Again, Google is your friend.

Privacy:
Je kunt tegenwoordig al veel uitzetten binnen de GUI en daarnaast kun je de gratis tool Shutup10 van O&O Software gebruiken, ideaal!

Je moet er enige moeite voor doen maar je kunt van Windows 10 echt een fijn, snel en stabiel OS maken, gestripped van alle meuk en nagging die je niet wilt...

En als je het dan voor elkaar hebt, maak een image met een gratis tool als Clonezilla of DriveImage XML :)

... of je kunt natuurlijk blijven klagen op internet.

Door Tweakers user YourMom, dinsdag 12 juni 2018 11:02

Nja, het klinkt me toch ook wat "exotisch" in de oren...

Windows Vista heb ik vervloekt en daar had ik samen met vele andere mensen alle reden toe, Windows 7 was dan weer een pak stabieler maar de 8.1 of wat was die troep met dat bureaublad vol tiles was voor mij dan weer een no-go...


Maar het gevoel dat ik indertijd had met Win XP: een frisse, nieuwe Windows die werkt, nieuw en vooruitstrevend maar toch herkenbaar Windows is, had ik pas terug met Windows 10, meer zelfs: in tegenstelling tot XP draait Win 10 (bij mij i.i.g.) al jaar en dag rete-stabiel en heb nog maar één x een probleem gehad met een update (boot-loop) maar dat was snel opgelost in safe mode. (die nu nog steeds bestaat)

Neen, ik ben nu terug tevreden over Windows zonder dat ik 'fanboy' hoef te zijn, in de periode van het Vista-fiasco heb ik o.a. Ubuntu geprobeerd en ook daar was ik wel tevreden over alleen had het toen destijds meer compatibility-issues dus ben ik er niet bij gebleven. Ik was dan ook al mee vanaf Win 3.1 dus voor mij was het gewoon eenvoudiger om bij Windows te blijven.

Door Tweakers user Richh, dinsdag 12 juni 2018 13:02

Maar... oh wee als Samsung te laat is met z'n Android updates! Want dat is super onveilig!

Hou toch op. Windows 10 is een prima product.

Door Tweakers user Technomania, dinsdag 12 juni 2018 13:08

Ik draai al Windows10 sinds de allereerste leaks. Daarna via hun insider-programma en heb maar één keer een probleem gehad. Dat was dat mijn Laptop ineens *klik* uit was.

Ik ben een tevreden gebruiker, maar ervaringen zullen verschillen.

Succes met Linux!

Door Tweakers user Metro2002, dinsdag 12 juni 2018 14:06

Waarom wachten tot 2020. Ik ben intussen ook volledig over na jaren van dualboot met windows en het bevalt prima.

Gaming was mijn enige reden waarom ik nog op windows zat maar de gedwongen updates begonnen me zo de keel uit te hangen dat ik heb besloten ook onder linux te gaan gamen zodat ik volledig over kon.

Dat betekent wel dat ik een (flinks) aantal games niet meer kan doen zoals Battlefield 4 en GTA5 maar so be it.

Voor mijn FPS shooter fix heb ik nu CS;GO en insurgency aangeschaft en verder koop ik enkel nog games die ook onder linux werken. Al vele uren zitten in o.a. firewatch, gone home, Life is strange, Grid autosport en Shadwen. Het is even een omschakeling maar ik heb wel weer het gevoel de controle over mijn pc terug te hebben. En dat is ook erg belangrijk.

en voor GTA5 heb ik altijd nog een PS3 staan.

Mijn wederhelft gaat denk ik binnenkort ook over naar linux. Die was na de voorgaande windows update (die niet gelogen, maar liefst 8 uur (!) geduurd heeft ) er al klaar mee maar afgelopen weekend kon ze weer de pc 3 uur lang niet gebruiken. Updates prima maar als je een mechanische HDD hebt zit je niet te wachten op compleet nieuwe windows installaties die een eeuwigheid duren en je niet kan tegenhouden.

HTPC draait nog op windows 7 maar gaat binnenkort ook naar linux over. Alles wat we daarop draaien doet het ook prima onder linux (Kodi, netflix en youtube)

Door Tweakers user Skyrunner, dinsdag 12 juni 2018 14:56

Ik gebruik (privé) Windows al jaaaaaren niet meer na het gezeur met de zoveelste onderuit geklapte driver/vastlopende programma's meer dan zat te zijn. Helaas zit ik er professioneel nog aan vast, maar verwijs ik élk probleem dat ik tegenkom linea recta door naar de helpdesk, wiens antwoord steevast een herinstallatie is.

As we speak staat de laptop, op welke door een strict ICT beleid géén nieuwe software is geïnstalleerd, behalve security updates, schaamteloos een 20 min te stampen op iets zeer geavanceerds:

Het kopiëren van een mapje van wel 1,3Gb, op dezelfde schijf, USB 3.0.

WTF.

W10 lijkt de minst erge van het epos te zijn, maar bij thuis komt het er niet in, period.

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 12 juni 2018 15:14

zoek eens; youtube eens gta 5 linux :+ zeker dat het werkt!!

Door Tweakers user Pablo, dinsdag 12 juni 2018 15:41

Vraag mij af op de poster nog met een reactie komt, n.a.v. de reacties door medetweakers hier.

Ik begrijp dat Jism, hier zijn mening kan ventileren, maar zie echt wel een paar scherpe reacties van mede tweakers ertussen :)

Door Tweakers user 210667, dinsdag 12 juni 2018 17:54

Windows 10 is ruk. En ik zal nimmer Windows 10 ooit gaan gebruiken

Dat is je openingszin. Hoe kan je nu oordelen of Windows 10 ruk is als je er nooit mee gewerkt hebt of gebruikt hebt.

Beetje domme blog

Door Tweakers user visblegamer, dinsdag 12 juni 2018 18:06

Of je hebt een waardelooze pc die geen windows 10 kan runnen?

Ik gebruik het zelf al vanaf dat het uitkwam en heb eerlijk waar hele goeie ervaringen ermee

Super fijn en heel gebruiks vriendelijk ;)

Door Tweakers user SomerenV, dinsdag 12 juni 2018 20:13

Windows 10 is voor mij de beste Windows tot nu toe. Minder problemen dan welke andere Windows dan ook. Misschien over gaan op MacOS, dan kun je niks per ongeluk slopen ;)

Door Tweakers user JWL92, dinsdag 12 juni 2018 22:21

ik vind win10 juist geweldig, inclusief de reset functie..!
t draaid niet zwaarder dan windows 7 naar mijn idee. (ook dat draaid brak met 2gb ram, 3gb.. gaat tot dat je updates laat draaien)

enige jammere is dat ze "veilig" opstarten etc totaal verkracht hebben, wat best wat issues geeft wanneer je niet n simpel bootstickie bij de hand heb en je windows niet wil... 8)7

Door Tweakers user luckremers, dinsdag 12 juni 2018 22:29

Ik deel die mening volledig met je! Ik heb altijd fijn met Windows gewerkt (van 98 tot 8.1), maar op een of andere manier werkt Windows 10 imo gewoon niet fijn. Het is voor mij de hele look en feel wat niet echt fijn is (Standard apps, veel notificaties, ect).

Uiteraard is het uit te zetten maar ik wil gewoon een OS dat “out of the box” al naar mijn wens is. Daarom heb ik ervoor gekozen om over te stappen op macOS

Door Tweakers user bastian433, dinsdag 12 juni 2018 23:37

Ik heb nog nooit zo weinig problemen gehad met Windows als met Windows 10.
Hoofdzakelijke waar ik mensen over hoor klagen zijn updates die geïnstalleerd worden als het ze niet uit komt. maar volgens mij komt het voor de meeste mensen nooit uit.
Wel even met O&O Shut Up instellingen bijstellen, dat niet zo'n beetje alles verzonden wordt naar MS.

Helaas schrijft Broadcom geen wifi drivers meer voor iets nieuwers dan Windows 7 lijkt het.
Die zelfde Broadcom werkt onder linux alleen aardig met rare alternatieve gesloten drivers, dus. tja.
tot nu toe het grootste onoplosbare probleem zonder de wifi kaart te vervangen door een Intel exemplaar.

Door Tweakers user Pablo, woensdag 13 juni 2018 11:10

luckremers schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 22:29:
Ik deel die mening volledig met je! Ik heb altijd fijn met Windows gewerkt (van 98 tot 8.1), maar
ME, Vista , 8(.0) en dan klagen over Windows 10.

Sorry, ik kan je niet serieus nemen 8)7

Door Tweakers user Harry_Sack, woensdag 13 juni 2018 12:02

100% eens, die kan je toch geen OS meer noemen? Ze laten de testfase helemaal aan de gebruiker over en zorgen via koppelverkoop dat vrijwel elke nieuwe computer via UEFI vergrendeld alleen maar met windows 10 kan werken.

Door Tweakers user mugen4u1987, woensdag 13 juni 2018 15:16

Wat een kul zeg, heb nog geen enkele issue gehad met de 1803 update of Windows 10 in het algemeen en heb al tig laptops ingespoeld en geupdate met deze OS.

Bij gebrek aan kennis is alles kut.

Door Tweakers user Umbrah, woensdag 13 juni 2018 17:26

Harry_Sack schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 12:02:
100% eens, die kan je toch geen OS meer noemen? Ze laten de testfase helemaal aan de gebruiker over en zorgen via koppelverkoop dat vrijwel elke nieuwe computer via UEFI vergrendeld alleen maar met windows 10 kan werken.
Dat is 100% onjuist. Hoewel secure boot standaard aanstaat (met certificaten van enorm veel linux distro's) zet zelfs de builder doc het verplicht om een optie in te bouwen het uit te schakelen. ZELFS de Microsoft Surface devices zijn op die manier voorzien van een optie om secure boot uit te schakelen. Dat is de eigen hardware van Microsoft. Bovendien heb je geen bewijs dat ze zelf niet testen... als je in de FOSS-repo's van Microsoft kijkt zie je bovendien doorgaans altijd nette unit tests in de solutions...

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 14 juni 2018 07:59

Harry_Sack schreef op woensdag 13 juni 2018 @ 12:02:
100% eens, die kan je toch geen OS meer noemen? Ze laten de testfase helemaal aan de gebruiker over en zorgen via koppelverkoop dat vrijwel elke nieuwe computer via UEFI vergrendeld alleen maar met windows 10 kan werken.
Wat Noem je het dan? Het stuurt nog altijd je PC aan dus ik noem het wel een OS.

Er wordt enorm veel getest binnen MS, maar je kan slechts één fractie van alle situaties testen die je in het wild tegenkomt. Daarna komen de fast en slow ring die ingevoerd zijn na het debacle van 8 en dienen om zoveel mogelijk feedback te krijgen en net meer testsituaties tegen te komen.

En ik ben nog geen enkele x86 tegengekomen waar secure boot niet was uit te schakelen. MS stelt dit net verplicht.

Door Tweakers user Johan9711, donderdag 14 juni 2018 09:32

Harm_H schreef op zondag 10 juni 2018 @ 23:41:
Terecht.

Windows 10 blijft een 'skin'/gui op het bestaande control panel.

Windows 10 neemt je data om door te verkopen

Windows 10 heeft verplichte integratie met xbox app - praktisch onverwijderbaar!

Windows 10 heeft om de haverklap onnodige notificaties

Windows 10 heeft een wanabe Spotify met Groove, naast media player.

Positief t.o.v. W7: ingebouwde nightmode, vpn, een folder omhoog knop, werkende weer tiles,
Windows 10 is wel degelijk een nieuwe versie. Waar Windows 8.1 nog voortborduurde op Vista en 7 (NT 6) is Windows 10 gebaseerd op NT 10.0.

Windows 10 verkoopt je data niet door. Sinds de fall update zijn bijna alle data verzamelingsopties opt-in. Ze hebben de feedback ter harte genomen, dat blijkt wel. Bovendien waren ze als een van de eersten GDPR compliant.

Integratie met de XBOX app is niet verplicht. Je hoeft niet eens verplicht met een MS account in te loggen. Je kunt per app beslissen of je wel of niet inlogd en de XBOX app kan je gewoon uitzetten met een trucje als het icoontje in de weg staat.

Onnodige Notificaties zijn er niet veel meer dan in W7. Alleen worden ze in een inschuivend paneeltje weergegeven ipv in een ballonnetje.

MS is al gestopt met Groove als wannabee Spotify, inmiddels is het gewoon een muziekspeler die in tegenstelling tot Windows Media player wél op alle MS platformen beschikbaar is.

M.a.w je kritiek is gebaseerd op de eerste versie van W10 uit 2015.

Door Tweakers user Harm_H, donderdag 14 juni 2018 09:39

_ferry_ schreef op maandag 11 juni 2018 @ 08:11:
Voor mij is Windows 10 gewoon 7 met bloatware/opsmuk :P
Dat is het toch ook?

Een extra gui op het win7 control panel (waarbij zelfs sommige detail settings zoals default bluetooth drivers bij connecten niet meer uit te vinken is)

Die tip met dual booten linux lijkt me het proberen waard.

Door Tweakers user B00st3r, donderdag 14 juni 2018 15:02

Perfect systeem, heel blij mee. Beste Windows versie ooit.

Door Tweakers user --Andre--, donderdag 14 juni 2018 21:19

Waarom pas in 2020?

Door Tweakers user Jism, woensdag 20 juni 2018 10:02

Heppieboeddah schreef op dinsdag 12 juni 2018 @ 17:54:
Windows 10 is ruk. En ik zal nimmer Windows 10 ooit gaan gebruiken

Dat is je openingszin. Hoe kan je nu oordelen of Windows 10 ruk is als je er nooit mee gewerkt hebt of gebruikt hebt.

Beetje domme blog
Oh sorry, from what i've seen so far :> En er zijn genoeg mensen bij mij geweest ooit met een gebrickte W10 installatie. Zonder wat te doen, zo rakelings na een mislukte update. Een update kan misgaan, correct, maar schrijf of verzin dan iets, dat OF automatisch een rollback naar de vorige configuratie doet, of maak het eenvoudiger om voor mensen een rollback te maken.
Blokker_1999 schreef op donderdag 14 juni 2018 @ 07:59:
[...]


Wat Noem je het dan? Het stuurt nog altijd je PC aan dus ik noem het wel een OS.

Er wordt enorm veel getest binnen MS, maar je kan slechts één fractie van alle situaties testen die je in het wild tegenkomt. Daarna komen de fast en slow ring die ingevoerd zijn na het debacle van 8 en dienen om zoveel mogelijk feedback te krijgen en net meer testsituaties tegen te komen.

En ik ben nog geen enkele x86 tegengekomen waar secure boot niet was uit te schakelen. MS stelt dit net verplicht.
Enig idee hoveeel mensen werkelijk de dupe zijn van die fractie die jij stelt? Ik noem dat veel. En de mogelijkheden om een rollback te doen ontzettend lastig zijn. Updates worden gepushed, niet aangeboden. Instellingen die je zet worden gereset bij een nieuwe update. Of dat privacy settings eigenlijk niet helemaal uit te schakelen zijn, er altijd nog een 'bare-minimum' aan data wordt verzameld en wordt doorgestuurd.

Ik weet niet hoor. Gebruik aub je W10 pc maar eens als zakelijke computer. Eentje waarop je dagelijks werkt. En laat me dan eens weten hoe fantastisch W10 is zodra een update je hele systeem gebricked is en je de eerst volgende morgen mag gaan uitzoeken hoe je die zooi terugdraaid. :P
Omdat W7 dan EOL raakt.

Reageren is niet meer mogelijk