Windows 10 is ruk

Door Jism op zondag 10 juni 2018 22:14 - Reacties (54)
Categorie: Software, Views: 8.529

Windows 10 is ruk. En ik zal nimmer Windows 10 ooit gaan gebruiken. Waarom test men updates niet fatsoenlijk, en waarom bieden ze geen bruikbare, rollback feature die leken met PC's ook kunnen begrijpen hoe ze zelfstandig, een mislukte update of driver terug kunnen draaien.

Waarom is de Safe modus eruit gehaald en alleen toegankelijk middels moeilijke toetscombinatie's die je men telefonisch uit moet gaan leggen?

Bah. Windows 10 as a service is een ontzettend belachelijk product geworden. Er zijn wereldwijd tientallen PC's gebricked door hun fantastische services waarbij men de moeite niet neemt updates fatsoenlijk te kunnen testen (uitgaande van een Standaard W10 installatie).

Tegen 2020, wanneer Windows 7 EOL raakt, stap ik over naar Linux.

Een vergeten tool - PrimoCache

Door Jism op maandag 12 maart 2018 18:40 - Reacties (14)
Categorie: Software, Views: 4.584

Wat doe je als je een relatief oude notebook heb die moeite heeft met streamen van Youtube? De meeste zullen gelijk zeggen oh dat ding is te oud en het is de moeite niet meer waard om te upgraden (Centrino platform, 60GB trage HDD, 3GB ram, W7 etc). Ik herinner me ooit voor mijn workstation een tooltje in te hebben gezet wat een deel van het systeemwerkgeheugen in kan zetten als "cache" tussen DISK en OS in.

https://www.romexsoftware.com/en-us/primo-cache/index.html is zo'n tooltje dat systeemgeheugen kan benutten en veelzijdige read of writes vanuit het geheugen kan laten uitvoeren ipv via disk. Voor systemen met een (oudere) SSD kan dit zeer ideaal zijn omdat je hiermee het aantal write cycles drastisch halveert tot cycles die in één keer worden beschreven en niet meerdere malen.

Dus hoe werkt dat cachen precies? Het OS maakt natuurlijk queries van het starten van een programma. Het leest en schrijft flink wat cycles per keer. Iedere keer als je een programma start, afsluit, weer start enz, dan herhaalt deze cyclus zich. Wat PrimoCache precies doet is dit soort handelingen 'cachen' en de snelheid waarmee het programma start aanzienlijk kan versnellen.

Er zijn namelijk bijna geen read/write cycles meer nodig vanuit een trage laptop HDD en alles verloopt uit het geheugen. Als je veel werkgeheugen hebt kan je gewoon veel toewijzen. Dit is ook ideaal met een flinke steam folder en als je vrij grote games speelt. De laadsnelheid kan namelijk aanzienlijk worden gekort.

Waarom Windows 7 in dit geval niet een dezelfde caching toepast om apps te versnellen is me een raadsel. W7 cached wel maar niet op de manier zoals dit programma daadwerkelijk doet. Het gaat natuurlijk wat verder dan het benutten van het systeemgeheugen alleen. Als je een HDD hebt + een SSD dan kan je de SSD letterlijk inzetten als 'tussencache' tussen HDD en systeem. Veel lees of schrijfbewerkingen worden op de SSD opgeslagen en dat versnelt natuurlijk de access time aanzienlijk.

Het werkte meteen op mijn oude notebook. Youtube kon veel relaxter streamen en je zag nul HDD activiteit via het lampje gaande. Alles verliep dus gewoon in het geheugen en het draaide super. Nu toegepast, op mijn workstation, met meer dan 4GB toegewezen. Ik heb de SSD + HDD toegewezen als schijven die gecached moesten worden en merk na een paar keer starten een aanzienlijk tijdsverschil in m'n favoriete programma's en games.

Ook browsers, mail clients en dergelijk profiteren van zulke snelheden. Je kunt bijv. kiezen om Defer write in te schakelen (vertraagd 'wegschrijven' van data) wat ook hier de boel aanzienlijk kan versnellen. Het blijft dan afhankelijk van hoe lang je dit in het geheugen wil hebben, meedraaien in het geheugen. Het offload als het ware je SSD en / of HDD en kan zorgen voor een prestatiewinst.

Echter, bij stroomuitval ben je die data namelijk wel kwijt. Het is dus aan te raden met een UPS te werken of de defer write in te stellen op een bepaald momentum (iedere 60 seconden). Zo blijft belangrijke data namelijk wel gewoon veilig en kan je gerust door blijven werken met je PC.

Dus, ook voor oude pc's is dit natuurlijk een ideaale toepassing. Na 60 dagen kost het wel 30$, maar dat is een schijntje vergeleken met de profijt die je ook voor oudere PC's kunt pakken.

Mijn aanvaring met een smeerlap

Door Jism op woensdag 28 februari 2018 02:35 - Reacties (49)
Categorie: Overig, Views: 10.386

Ben de afgelopen 5 dagen naar Lissabon (portugal) op vakantie geweest. De vijfde keer alweer in 3 jaar tijd. Leuke, mooie en intrigerende stad vol met cultuur, vrouwen en lekker eten. Vandaag was het tijd om huiswaarts te keren, eigenlijk jammer want het weekend was hoogtij met 20 graden om vervolgens hier in -10 graden condities met sneeuw aan te komen. Echter, vanmiddag gebeurde me iets dat ik niet snel meer zal vergeten. Op het vliegveld van Lissabon met name de boarding area (daar waar alle mensen in rij gaan staan) viel me iets op.

Er stond een man van ongeveer in de 40 met een spiegelreflrex camera en een beste lens, foto's mijn richting op te maken. Op het eerste gezicht niet zo kwalijk. Maar toen ik m wat langer volgde ontdekte ik al snel dat ik niet het doelwit was maar 2 meisjes die behoorde bij een gezin achter mij. Al snel werd me heel erg duidelijk dat dit geen gewone fotograaf was. Hij was ontzettend nerveus en leek enig oogcontact te vermijden.

Hij liep vervolgens van zijn plek af 15 meter verderop, om daar in een onbewaakt moment, vanuit de hand en vanuit de lens, foto's te maken van die 2 kinderen, opnieuw. Ik wist het nu zeker. Ik heb te maken met een pedofiel in levende lijve(en ik ben blijkbaar de enige daar onder honderden man, die dat opviel). Ik zocht een staff medewerker en legde mijn verhaal uit.

"You see that guy, with the professional camera, lurking on that family on the left of you, now making photo's? He's not your avg. photographer but makes pictures of those 2 young chidren. This is not common in a place like this."

Hij legt me vervolgens uit dat het een medewerker betreft omdat hij een badge draagt van het vliegveld. Ik vraag 'm hoeveel medewerkers er met een fotocamera dat formaat foto's van de omgeving of mensenmassa moet maken dat zijn werk ertoe zou zijn. Hij gaf me gelijk hierin, en stelde voor dit naar de politie te brengen, die een meter of 15 verderop stond.

Ik zeg tegen mijn kameraad, hou 'm in de gaten. Ik loop op dat moment richting de politie en leg mijn verhaal uit. Ik benadruk gezien mijn werk in Nederland en samenwerking met Zedenpolitie, dit geen ongewone kiekjes (meer) zijn en het hoogstwaarschijnlijk om een pedofiel gaat die actief zou zijn op sites zoals darknet.

Niemand maakt foto's van kinderen (m.u.v gezinnen ofzo) in een drukbezochte vertrekhal van een vliegveld, en zeker geen medewerker. Hij gaf me gelijk en wou de zaak ook meteen onderzoeken. Echter, de hond was 'm al gevlogen. Blijkbaar in 1 ogenblik zag hij kans weg te komen, en hij was ook echt nergens meer vindbaar.

Ik leg m'n verhaal uit aan de agent en waarom dit een ongewone situatie was, en waarom een medewerker met een pro spiegelreflex camera in een departure vertrekhal foto's van blonde kinderen aan het maken is. En dat de kans dat dit om een pedofiel gaat, zowat 95% is. Eigenlijk had ik 'm staande moeten houden en vragen waarvan hij foto's maakte. En als politie naar de beelden keek het al snel duidelijk zou moeten worden of ik gelijk had of niet.

En natuurlijk de behorende onderzoek, je weet nooit hoe lang zo iemand al bezig is en om hoeveel foto's het gaat. Zieke mensen. Horen niet in de samenleving en al zeker niet op zo'n plek waar mensen komen en gaan op dagelijkse basis.

Ik heb m'n gegevens achtergelaten. De kans is groot dat dit nog een staartje zal krijgen. Ik heb 'm ook uitgelegd, als er security camera's zijn, mijn verhaal ook zal kloppen. Heel ongewoon gedrag, en verbazend dat niemand tussen de honderd man hem dan mij alleen opvalt op dat moment.

Voor de rest een uitstekende vakantie gehad. Aanrader. Blijf wel uit de buurt van mensen die te vriendelijk zijn. Die willen vaak iets van je (of je verkopen en troep).

AMD FX 8320 Degradatie

Door Jism op donderdag 11 januari 2018 20:47 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 2.506

Ik heb de bestelling nog in mijn email staan, daterende uit 06-2016. Een FX8320 op 3.5GHz en een turbo tot op 4GHz. Een zeer lange tijd op 4.9Ghz met een dubbele waterkoeling mee gedraaid. Reeds ingezet als mining systeempje met de meest aggresieve energiebesparing en enkele uitgeschakelde core's om zo het laagste verbruik mogelijk te krijgen.

https://tweakers.net/ext/f/SN7ypWoYhwv1jIjuDwxHDDdr/full.jpg

En dan ineens, het systeem weigert nog te willen booten met DDR3 / 2400MHz CL11 geheugen. Is het geheugen stuk? Ik krijg wel een post op 1333Mhz. Als ik dat nu in stapjes verhoog? Yes... dat werkt. En iedere keer blijkt het stabiel te zijn. Pas bij 1866MHz met een voltage van 1.65V op het geheugen blijkt het problemen te geven. Dames en heren, we hebben officieel CPU chip degradatie.

Voor een technische uitleg wat Chip degradatie precies is verwijs ik je naar Anandtech met wat grafiekjes en dergelijk. De bottomlime van dit verhaal is dat goede koeling op een overgeklokte chip, de levensduur wel degelijk verlengd kan worden, en dat het jagen van een klein beetje meer voltage al effect kan hebben op levensduur op langere termijn.

Boeiend? Mweh. De CPU heeft prima zijn dienst bewezen (en nog steeds) maar het slikt dus geen 2400MHz DDR3 geheugen meer "stock". Het vergt dat het voltage omhoog gekrikt moet worden voor hoogstwaarschijnlijk de CPU/NB in waarin de geheugencontroller verwerkt zit voor deze AMD FX chip, maar het is een kwestie van tijd eerdat ook hier weer degradatie op zal treden.

Het is ook geen ramp. Op 1600MHz met timings zoals 9/9/9/24 kan je prima werken. Het verschil tussen 1600Mhz en 2400Mhz op een Vishera is in de praktijk niet veel te merken. Je behaald toch meer met het overklokken van de CPU-NB dan de chip zelf. Hier ligt ook de grootste zwakte van deze chip. Met een CPU-NB op 2800Mhz tot 3000Mhz gaat alles zienbaar (ook in benchmarks) omhoog en komt de echte power van deze chip uit de doeken.

In de tussentijd stuurt het 5 GPU's aan voor andere doeleinden, welk ieder een chip power van 75W voor hun rekening nemen :Y)

Mijn aanvaring met een inbreker

Door Jism op maandag 19 juni 2017 02:59 - Reacties (49)
Categorie: Overig, Views: 9.613

Kan je je het voorstellen? Je bent aan het werk, rond net een telefoontje af, en terwijl je daar voor een moment zit, hoor je gerommel een ruimte nog geen 3 meter van je af. Wtf.

Omdat het warm vandaag was had ik de achterdeur daar waar mijn auto staat openstaan, zodat het huis een beetje door kon luchten van de warmte de afgelopen dagen. De ruimte is niets meer dan een doorgang in het huis met een schuur daar waar ik kleine dingen stal zoals gereedschap, velgen en noem maar op. Niets bijzonders zou je zeggen ...

Als je de ruimte uit loopt, heb je meteen links m'n kantoor zitten, daar waar ik 6 dagen in de week spendeer zowat aan mijn IT werkzaamheden. In de nachtelijke uren spendeer ik veel uren aan werk maar ook telefoontjes met klanten. Vraag niet in welke branche ik actief ben, die mensen leven nu eenmaal 'snachts. Ik had net getelefoneerd en legde de tel weer aan de lader.

Het moment dat ik sta hoor ik een gerommel geluid in m'n schuur vandaan komen. Geluid dat je als je het voor het eerst hoort, niet plaatsen kunt. Alsof er een mus door je spullen heen gaat, een kat een nest aan het leggen is of een verdwaalde eend ergens is waar het niet hoort. Ik denk bij mezelf, ik maak voor de 10 seconden even helemaal geen geluid meer... even kijken.

Binnen 5 seconden hoor ik overduidelijk, dat er gezocht wordt in m'n spullen. Ik grijp m'n telefoon, zet het lampje aan en storm m'n schuur in. Ik zie er iemand staan, met een oude compaq pc kast ( :') ) in z'n handen die direct de verontschuldiging maakt, ik zit in het verkeerde huis. Hij laat de kast vallen en begint te rennen. Ik twijfel ook geen moment en ren achter die mongool aan.

Terwijl ik naar buiten ren zie ik z'n fiets naast m'n auto staan. Die had die met fietsdrager en al daar maar voor het gemak neergezet. Schreeuwend en scheldend wat voor een flikker het was ren ik 'm achterna. Hard genoeg zodat in ieder geval de buren alert zouden raken. Ik twijfelde zo hard of ik 'm zou moeten vloeren en een paar rotklappen moet verkopen. Aan de andere kant dacht ik, zijn fiets staat naast m'n auto, dat is m'n borg.

Hij rent de hoek om, nog steeds sputterend dat ie in het verkeerde huis was, en hij z'n fiets hebben moest. Oprotten! Vuile hond. Stuk stront! Wat kom je inbreken bij mij ... ?

Ik liep terug, de buurman riep al vanaf het dak of alles oke was. Ik zo nee, ik heb een inbreker in m'n huis betrapt. Kom naar beneden. Terwijl de buurman zich klaarmaakte kwam die mafklap terug. Ik moet m'n fiets hebben... Ik zei 'm dat ie helemaal niks kreeg en dat ie op moest rotten. Hij was ook bang en wist dat ie de sjaak was. Terwijl ik 'm wegjaagde belde ik de politie.

0900-8844 duurde welgeteld 2 minuten op waarop ik nog geen verbinding had. 112 daarintegen bracht me direct met de meldkamer door. Binnen 2 minuten (!!) stond hier een legio aan agenten met honden, de omgeving af te struinen en hadden ze hem en een ander iets verderop al te pakken.

Ik heb het verhaal uitgelegd aan de politie, wat ie exact in z'n handen had, de fiets aangewezen in waarin de sleutel nog zat (framenummer hebben ze genoteerd), uiteindelijk werd me gevraagd even mee in te stappen want ze hadden verderop namelijk 2 gasten staande gehouden, en of ik aan kon wijzen wie het was.

https://tweakers.net/ext/f/j9SCpX4raiMW7BVpinmLOVst/full.jpg

Daar stond ie hoor, stoer kijkend, met z'n shaggie in z'n muil. Ergens denk ik ook dat het beter voor 'm was geweest dat ie z'n fiets naast mn RS4 had staan, en dat dat z'n redding was geweest want ik had 'm een pak slaag gegeven. Gepast geweld gebruiken mag. Iemand voor burgerarrest mag ook. Je moet echter in een split second de keuze maken of je overgaat tot zoiets of niet. Voor hetzelfde geldt draagt diegene een mes op zak.

Zover ik weet is ie meegenomen, hebben ze mijn aangifte opgenomen en hoor ik er morgen wat meer van. De PC kast is voor vingerafdrukken in een zak gestopt en z'n fiets in beslag genomen. Ik mocht de dader overigens niet vanuit de auto aanspreken. Ik wou het namelijk zeker weten, het was iemand met een twents accent. Gewoon een verdwaalde blanke die dacht dat ie hier wel even z'n slag slaan kon.

Met zulke mensen moet je gelijk dealen. Al is het niet voor jezelf, is het wel voor de volgende, daar waar ook ingebroken wordt. Ik ben ook niet bang aangelegd en de verassing op het moment met het lampje de schuur in stormen had ie totaal niet verwacht. Het kon ook anders lopen. Mensen kunnen in een schrik reactie rare dingen doen. Als dat gebeurde dan had ie het de komende 2 maanden kunnen heugen ook.

Ik hou echt niet van inbrekers, mensen die in huis komen stelen. En voor wat? Een PC kast van nog geen 10 euro? Dit zijn de mensen die je woongenot en gevoel van veiligheid letterlijk komen verstoren. Daar maak je korten metten mee. Ik heb wel een dikke +3 voor de politie die er echt met 2 minuten en met 6 man + 2 honden sterk ter plaatse was. Direct zochten ze de omgeving ook af. De dader was namelijk een blokje verder gevonden samen met iemand anders.